030 691 2566 | Prof. Lorentzlaan 51A 3701CB Zeist

Je eerste gebruikte auto kopen

Gefeliciteerd! Je hebt je rijbewijs op zak. Je wilt nu zo snel mogelijk een auto kopen.

Je hebt er al lang naar uitgekeken en hopelijk ook voor gespaard? Want zodra het glimmend blik voor de deur staat, gaat de teller draaien. Maar wat kost een auto je nou werkelijk nadat je de spaarpot hebt geleegd?


6 Vaste kostenposten bovenop de aanschafprijs

Er zijn maar liefst 6 vaste kostenposten die je voor je rekening moet nemen, als gloednieuwe autobezitter. Drie daarvan betaal je regelmatig: verzekering, wegenbelasting en brandstof. Maar er zijn nog drie andere kostenposten waarvoor je geld opzij moeten zetten. In het overzicht hebben we ook voor die kostenposten telkens een bedrag gereserveerd. Op die manier kun je een goede voorstelling krijgen van de werkelijke kosten op maandbasis.
De Top 6 kosten waarmee je rekening moet houden: 1. Verzekering, 2. Wegenbelasting, 3. Brandstof, 4. Regulier onderhoud, 5. Slijtage, 6. Vervanging.


Verzekering

Wettelijk dient iedere autobezitter zijn of haar voertuig tenminste WA te verzekeren. (Allrisk is te adviseren als de vervangingswaarde van je auto een kostbare aangelegenheid wordt, In dit artikel gaan we uit van een aanschafwaarde van 2000 euro; dan is een WA-verzekering een betere keus). Als nieuwe autobezitter heb je 0 ervaring. Voor elk jaar dat je zonder schade rijdt, verdien je een schadevrij jaar. Die bepaalt de korting op je verzekeringspremie. Hoe meer ‘schadevrije jaren’ des te hoger je korting. Bonus-Malus (afgekort: BM) noemen verzekeraars dat. Schaf je voor het eerst een autoverzekering aan dan betaal je dus de hoofdprijs. Ben je bovendien jonger dan 25 dan is het pas echt een feest (NOT!) omdat je premie dan nog hoger is. Je behoort qua leeftijd tot en met je 25e tot een risicogroep.Wegenbelasting

Wegenbelasting betaal je per kwartaal of per jaar. Je mag zelf kiezen. Hoeveel wegenbelasting je moet betalen, hangt af van drie zaken. De provincie waar je woont, de brandstof die je tankt en het gewicht van je auto. De verschillen zijn groot. Voor de lichtste auto op benzine (Smart ForTwo 825 kg) betaal je in de provincie Noord-Holland €224 per jaar en voor de zwaarste auto op diesel (Cadillac Escalade 2767 kg) betaal je daar maar liefst €3400 per jaar!

Hier bereken je snel hoeveel wegenbelasting jouw eerste gebruikte auto gaat kosten.

Brandstof

benzinekosten-eerste-gebruikte-auto

Het is verstandig om van tevoren in te schatten hoe vaak je bij de pomp zult staan en hoeveel je kwijt bent per tankbeurt. De verschillen zijn groot. Erg groot. Een liter diesel is 20 tot 30 cent goedkoper dan benzine. Dus een diesel die 6 liter verbruikt per 100 kilometer scheelt je per tankbeurt (60 liter tank) 12 tot 18 euro vergeleken met een benzineauto die hetzelfde verbruikt. Je betaalt weliswaar meer wegenbelasting voor een diesel, maar die meerkosten haal je er snel uit als je meer kilometers maakt. Als vuistregel geldt dat een dieselauto (vergelijkbaar qua gewicht en brandstofverbruik met een benzine auto) voordeliger is vanaf 20.000 km per jaar.


Regelmatig onderhoud

Je auto verdient om de zoveel tijd onderhoud om goed te blijven functioneren. Onderschat de slijtage niet die ontstaat als je de motorolie of remvloeistof of koelvloeistof niet op tijd ververst of de filters.
Hoe vaak je naar de garage moet voor onderhoud verschilt sterk per merk en per model. Er zijn auto’s die om de 30.000 kilometer een kleine beurt en om de 60.000 kilometer een grote beurt nodig hebben en er zijn auto’s die elke 10.000 kilometer een kleine en elke 20.000 kilometer een grote beurt nodig hebben. Om het nog ingewikkelder te maken, verschillen de prijzen voor een kleine en een grote beurt ook enorm per merk en per model. Ook al rijd je niet zoveel kilometers, breng je auto minstens eens per jaar naar de garage voor inspectie.


Slijtage

Banden, schokbrekers, uitlaat, lampen en nog een flink aantal andere onderdelen zul je eens in de zoveel tijd moeten vervangen. Vier nieuwe banden kosten je al gauw een paar honderd euro. En dat geldt net zo zeer voor een nieuwe uitlaat. Het is dus aan te raden ook daarvoor geld te reserveren.

autoverzekering

Vervanging

Je bent dolblij met je eerste auto, maar waar komt het geld vandaan als je straks toe bent aan vervanging? Als je nu begint om maandelijks wat geld opzij te zetten, heb je straks voldoende geld om ook je tweede auto aan te schaffen.


De 7e kostenpost

En er is nog een 7e kostenpost: Pech. We noemen die apart. Het is immers geen vaste post.
Je nieuwe aanwinst kan het plotseling niet meer doen of je rijdt door eigen schuld schade aan je auto. De kans dat een onderdeel het begeeft, blijft bestaan. En ook een ongeluk zit in een klein hoekje. Niet te hopen, maar het is wel een gegeven dat bij meer dan de helft van de aanrijdingen bestuurders betrokken zijn die hun rijbewijs korter dan vijf jaar hebben. Dus die 7e kostenpost, kan wel degelijk voor jou een rol gaan spelen. In het overzicht hebben we de 7e kostenpost niet opgenomen. Houd er wel rekening mee als je op zoek gaat naar je eerste auto. Het geldt eigenlijk voor alle zaken waarvoor je een verplichting aan gaat, toch noemen we het ook in dit verband: Blijf ruim binnen je budget of wat je maandelijks beschikbaar hebt en ga niet tot het uiterste van je financiële kunnen. Hoe verleidelijk die glimmende auto ook lonkt naar je.

Je-eerste-gebruikte-auto-verzekeren

Alle kosten op een rij

In het overzicht hebben we 3 populaire eerste auto’s onder elkaar gezet. We zijn er van uitgegaan dat je eerste auto een gebruikte auto is die je aanschaft voor maximaal tweeduizend euro. En we gaan er van uit dat je 10.000 kilometer per jaar rijdt. Tel je de kosten bij elkaar op dan kost een:
Alfa 147 1.6 € 440,- per maand.
Ford Ka 1.3 € 373,- per maand.
VW Golf 1.4 € 378,- per maand.
Voor de kleinste (Ford Ka) moet je toch nog rekening houden met bijna driehonderdtachtig euro per maand. Wil je een flitsende Alfa 147, houd dan rekening met een budget van bijna vierhonderdvijftig euro per maand.


Effe slikken

Grofweg ben je voor je eerste auto inclusief de aanschaf (in ons voorbeeld 2.000 euro) na drie jaar tussen de 15.000 en 18.000 euro armer. Even slikken dus. Een eerste auto is een geweldig ding. Houd je het hoofd koel als je er voor gaat winkelen dan zul je er des te meer van kunnen genieten. Zet de kostenbril op. Het kan je heel wat hoofdbrekens schelen. Zodra het glanzende staal voor de deur staat, gaat immers de meter tikken.